Що краще тепловентилятор чи масляний радіатор

04.10.2022

Щойно температура за вікном стрімко наближається до нуля, люди починають замислюватися над тим, що краще купити для обігріву квартири чи приватного будинку. Адже не всі мають можливість переобладнати систему опалення на автономну, або на постійній основі використовувати кондиціонер у “гарячому” режимі. Але навіть коли стаціонарні батареї починають працювати, тепліше у приміщенні стає не одразу. Звідси постійні застуди та бажання забратися під ковдру, а не займатися необхідними справами. Якщо така історія знайома, то далі розповімо, що краще купити для обігріву кімнати і ця інформація буде вкрай корисною.

що краще масляний радіатор чи тепловентилятор

Технічний бік питання

Серед усього асортименту опалювальних приладів, що використовуються в побуті, найбільш затребуваними є тепловентилятори та масляні радіатори. Саме вони, по-перше, доступні у продажу, по-друге, можуть легко переставлятися з місця на місце. А якщо купити обігрівачі з Європи, то можна ще й заощадити пристойну суму, оскільки техніка там виробляється якісна, а отже, її вистачить не на один холодний сезон.

Для того щоб визначитися, який прилад все ж таки встановлювати, слід докладніше познайомитися з кожним "претендентом" окремо. Далі ми докладніше розповімо про те, який обігрівач краще гріє, а також розберемо принцип роботи кожного приладу окремо.

Як працює тепловентилятор

Виходячи з назви, можна зрозуміти, що це вентилятор, який генерує тепло. Дійсно, ця техніка працює за таким же принципом, проте замість поширення холодних потоків повітря обігріває приміщення. Класичний кімнатний вентилятор оснащений лопатями, а тепловентилятор ще й нагрівальним елементом, тому кімнатою буде розноситися тепло.

Цікаво, що маючи досить просту конструкцію, цей опалювальний прилад має одразу три різновиди. Класифікація ведеться за типом нагрівального елемента, який може бути:

  • спіральним;
  • керамічним;
  • на основі Тена.

Найбільш простий варіант дуйчика – з металевим дротом усередині, через який проходить струм (1-й тип). Це бюджетний варіант, тож не варто розраховувати на надто довгий термін служби.

Усередині керамічного виробу нагріваються спеціальні пластини, які віддають тепло. А ось останній варіант має металеву трубку, заповнену речовиною, що легко проводить тепло. Якщо вирішується, що вибрати для обігріву кімнати, то ця модель буде найефективнішою. Але й ціна її відповідна.

Як працює масляний радіатор

Зовнішній вигляд такого приладу нагадує звичайну батарею. Металевий корпус та кілька секцій, що йдуть одна за одною. Однак усередині замість гарячої води знаходяться тени, занурені в масло. І поки в квартирі не встановлено інноваційну кліматичну побутову техніку, то радіатор стає гідною альтернативою.

Бюджетні варіанти таких обігрівачів виготовлені із заліза, обробленого антикорозійним покриттям. Моделі дорожче складатимуться з алюмінію та його сплавів.

Як працює пристрій? Радіатор вмикається в розетку, завдяки чому тени починаються нагріватися, автоматично підвищуючи температуру масла.

Плюси і мінуси обігрівачів

Отже, який обігрівач краще: масляний або тепловентилятор і чи взагалі є значні відмінності? Пропонуємо визначити переваги та недоліки кожної моделі окремо. Почнемо з тепловентилятора. Його купують, оскільки техніка забезпечує рівномірне нагрівання повітря в приміщенні. По суті, в прилад всмоктується холодне повітря, а вже тепле. Це не ик обігрівачі, для яких характерний зональний нагрів, а повноцінний аналог батарей. Додаткові переваги:

  • компактність;
  • легке транспортування;
  • простота зберігання;
  • приємна ціна.

Незважаючи на велику кількість позитивних сторін, є і фактори "-". До них можна зарахувати відразу кілька пунктів:

  1. Шум під час роботи. Пропелер крутиться з характерним звуковим супроводом.
  2. Відсутність заходів безпеки. Оскільки прилад легкий, він може самостійно впасти під час роботи.
  3. Висушування повітря.
  4. Великий витрата електроенергії.

Ще один нюанс, який допоможе зрозуміти, що краще тепловентилятор чи обігрівач – поява неприємного запаху під час роботи дуйчика. Це відбувається у випадку, якщо всередину техніки потрапив пил, шерсть домашніх тварин або інше дрібне сміття. Також спостерігається постійне підняття пилу з підлоги, оскільки забір повітря здійснюється знизу.

Далі на черзі порівняно, що краще тепловентилятор або масляний радіатор – другий прилад. У нього чимало достоїнств, серед яких:

  • практично безшумна робота, зрідка можна почути звуки масла, що булькає;
  • економічна витрата електроенергії, оскільки тени періодично відключаються, а навіщо включаються знову для підтримки стабільної температури;
  • наявність датчиків, які спрацьовують та відключають техніку, якщо з якоїсь причини вона впаде та перевернеться.

Зрозуміти, що радіатор або тепловентилятор краще і виявлення недоліків. Так, мінусами масляного обігрівача будуть:

  • довге "розгойдування" приладу, тобто доведеться чекати, поки олія всередині нагріється до потрібної температури;
  • відсутність циркуляції повітря, тобто біля самої батареї буде тепло, а з іншого боку кімнати - дуже;
  • велика вага приладу.

Вибираючи тепловентилятор або масляний радіатор , важливо зрозуміти, де буде стояти пристрій. І якщо дуйчик можна встановити куди завгодно, навіть на поверхню, то радіатору буде потрібний вільний простір з двох сторін. Його не можна повісити на стіну, поставити під стіл, накривати речами тощо.

тепловентилятор або масляний радіатор

Порівняльна характеристика

Знаючи про те, як влаштовані обидва обігрівачі, в чому їх плюси та мінуси, пропонуємо зрозуміти, що краще масляний радіатор або тепловентилятор, спираючись на конкретні потреби. Ви виділили шість найважливіших критеріїв:

  1. Рівень шуму.
  2. Витрата електроенергії.
  3. Особливості встановлення.
  4. Безпека використання.
  5. Цінова політика.
  6. Сфера використання.

Якщо оцінювати обидва прилади дуже суворо, всі обидва видають звуки. Чуйний сон чи необхідність роботи у повній тиші не дозволять включати кожен із пристроїв. Але якщо вже вибирати, що найкраще масляний радіатор або тепловентилятор, то виграє перший. Однак деякі користувачі стверджують, що за побутовими справами не чують роботу лопатей дуйчика. Отже все буде індивідуально.

Ми вже писали вище, що радіатор періодично вмикається і самостійно вимикається, коли виходить на робочу температуру. Це дає зрозуміти, що економніше масляний радіатор або тепловентилятор і чому.

За критерієм "компактність" тепловентилятор конкурентів немає. Він може бути встановлений будь-де, а вже через п'ять хвилин з легкістю перенестися в інше місце. Радіатор, у свою чергу, доведеться або нести в руках (що тяжко), або котити (якщо є коліщатка).

Пожежонебезпека – головна проблема електричних обігрівачів. Завжди є ризик, що щось йтиме не так. Тому частина користувачів не залишають приміщення, де працює тепловентилятор або масляний обігрівач, щоб у разі НП врятувати ситуацію. Однак сучасні моделі радіаторів оснащуються датчиками протікання олії, захисту від перегріву та іншими фішками, які допомагають мінімізувати потенційне виникнення проблемних ситуацій. Тепловентилятори такої функції не мають.

Вартість – один із ключових факторів. Дуйчики обійдуться в рази дешевше, проте масляний обігрівач може працювати довше.

Останнє – сфера застосування. І тут важливо оцінити свою обстановку. Вважається, що для спалень та житлових кімнат краще вибирати радіатори. Оскільки вони не сушать повітря та працюють тихіше. Однак для приміщень, де утворюється конденсат або промерзають стіни, саме тепловентилятор підійде найкраще. Ще один варіант його використання – відкриті коридори або проходи, що межують з вулицею.